Notiuni generale despre alimentatie

Orice sportiv are nevoie de o alimentatie diferita fata de cei care nu desfasoara activitati solicitante din punct de vedere fizic.

Daca ai ales culturismul acest aspect este foarte important deorece este direct implicat in marirea sau scaderea masei corpului.

Elementele indispensabile din alimentatia unui culturist:

1. Apa: din cauza antrenamentelor epuizante, dar si uneori a unei alimentatii restrictive de regim, pentru culturisti este important consumul zilnic de apa pentru a mentine in permanenta o hidratare corespunzatoare. Din cauza efortului pe care acestia il depun pot ajunge cu usurinta la deshidratari.

2. Proteinele: ajung in organism sub forma de aminoacizi ce au un rol important in refacerea fibrei musculare, iar cum muschii sunt atentia principala a culturistilor acest element nu trebuie sa lipseasca din alimentatia lor. Acestea se pot obtine din: carne, peste, lapte, dar si din mazare, soia etc.

3. Glucidele: acestea sunt pentru culturisti ca bateriile pentru o jucarie de plus fara viata, ele te alimenteaza cu energie atunci cand simti ca esti obosit sau ca nu poti face fata antrenamentelor. Principalele surse de unde pot fi obtinute aceste glucide sunt dulciurile (ce contin glucoza), dar si cerealele.

4. Vitaminele: acestea sunt ca paznicii trupului ce nu lasa diferite micro-organisme sa distruga celule din corp, cel mai important lucru este ca incetinesc degradarea muschilor odata cu trecerea timpului. Se pot obtine din fructe, alune, lapte, branza.

5. Mineralele: Fierul, zincul, cromul sunt doar cateva din mineralele ce intaresc sistemul imunitar si ajuta la dezvoltarea musculaturii. Pentru a obtine un corp asa cum ti-l doresti si pentru a-l modela in functie de asteptarile tale este nevoie de multa munca, vointa si o alimentatie sanatoasa.

This entry was posted in Alimentatie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.